Op 30 januari was het zover, de opening van de buurtkast!

We maakten een mooie uitnodiging voor de opening van de buurtkast die we deur-aan-deur verspreidden. We hingen een slinger op, zetten onze kast vol met alibi’s voor sociaal contact midden in de straat en bleven een tikje nerveus wachten.

En ja hoor, vijf minuten voor de openingstijd kwamen de eerste mensen! Het was een gezellige boel, handen werden geschud, namen uitgewisseld en iemand liep enthousiast rond met een notitieboek om mensen te werven voor de buurtcommissie. Op een gegeven moment was iemand er tussenuit geknepen en kwam later terug met thermosfles koffie en bekertjes.

Uiteindelijk zijn wij niet tot ‘het einde’ gebleven, na een uurtje zwaaien we de buren gedag en gingen met een glimlach op ons gezicht het weekend in.

Later hoorden we dat er drie commissies zijn opgezet, de groen commissie, de warme groet commissie en de activiteiten commissie. Ze zijn al twee keer bij elkaar geweest, de eerste keer waren ze met 14 personen. Dankzij een actieve bewoner is de straat nu ook in bezit van een eigen Facebook pagina, waar ook veel op gebeurt.

Inmiddels is de buurtkast een beetje verweerd geraakt. Twee maanden buiten staan is niet niets. En al heeft de kast niet het eeuwige leven, we hopen dat de relaties die zijn ontstaan wel duurzaam zijn!

[Willemieke en Anne Marth]

We ontdekten dat contact tussen buren tegenwoordig minder vanzelfsprekend is dan dat het vroeger was. We zijn op zoek gegaan naar nieuwe vormen van saamhorigheid en deze zitten allemaal in de kast.
Stiekem is de kast natuurlijk ook een ‘alibi’ voor contact. Want al die mensen die vandaag bij de opening waren, hebben elkaar gezien en elkaar beter leren kennen. Missie geslaagd!