Welke contacten zijn er tussen buren in een nieuwbouwwijk? Wat is er nodig om dit contact te versterken? Kunnen we aansluiten bij dat wat al bijna gebeurt en dat een zetje (nudge) geven?

nudges in een nieuwbouwwijk

Een nieuwbouwwijk in Holtebroek, waar de bewoners gemiddeld 7,7 buren bij naam kennen. Een record! Wel geeft 65% aan dat ze gezelligheid / sociaal contact in de straat missen.

hoe veel buren ken jij per naam?

Ontbrekende alibi’s

alibi voor contact ontbreekt

“Ik kom mijn buren aan de voorkant nooit tegen.

Het lijkt alsof de alibi’s voor sociaal contact aan de voorkant van de straat ontbreken.

minibeslissing

We bedachten een aantal redenen om meer de voordeur te gebruiken, maar tegelijkertijd lijkt dat niet alleen de oplossing. Het gaat niet over de alibi’s die wij bedenken, maar de alibi’s die er al zijn en onbenut blijven. Het gaat om elke mini beslissing die je zelf neemt; ga ik wel of niet het gesprek aan met mijn buren, ga ik vandaag door de voor of de achterdeur? Ga ik een club oprichten of niet? Ga ik een spelletje doen in mijn achtertuin of in de hof?

alibi voor contact ontbreekt

De club

“Ik zou best wat meer contact willen met de buren aan de overkant, maar de straat is erg in tweeën gedeeld, best lastig om dit te doorbreken”.

We merkten een tweedeling op in de straat, tussen kopers en huurders en tussen de bewoners van het wooncomplex en ‘de rest’ van de straat. We dachten aan de supporters van verschillende clubs, soms aartsvijanden maar als Orange speelt één team vormt. Het leek ons een mooie uitdaging om samen een nieuwe ‘club’ te vormen.

Met z’n allen één club; Iedereen mag zijn eigen petje, sjaaltje en shirt uittrekken (symbolisch). Jullie vormen nu één groep supporters, allemaal lid van de “-naam straat- club”. Hoe heet deze club? Hoe zou een logo of vlag van de club eruit zien? Hoe klinkt jullie yell? En hebben jullie een gemeenschappelijke vijand? 

Het kampvuur

kampvuur

Wat we veel hoorden:

  • Met een paar man wil ik best wat organiseren.
  • De wens om iets met z’n allen te doen.“Ik zou het echt leuk vinden om iets met de hele straat te doen. Er is wel minimaal contact in kleine groepjes, maar iets met z’n allen is er nog niet”.

Speciaal voor dit thema richten we een fysieke plek in: het kampvuur. Voor iedereen die het leuk vind om ‘iets met z’n allen’ te doen en / of hieraan wilde bijdragen.
We zorgden voor een vuurkorf, hout, aanmaakblokjes en lucifers, alle elementen die nodig zijn om een gemeenschappelijk vuur aan te wakkeren.

Ook lagen de uitnodigingen al klaar, alleen een datum en tijd hoefden te worden ingevuld; een kleine maar effectieve nudge.

kampvuur

Cultuur delen > Febo

We ontdekten veel verschillende culturen in de straat. Culturen gerelateerd aan het land van afkomst maar ook aan groepen, religies, waarden en normen.

We ontworpen een automatiek, de zogenaamde Febo-muur. De vakjes dienen voor het uitwisselen van elementen uit de eigen cultuur. Bijvoorbeeld, gerechten, recepten, muziek, verhalen en spellen. Een fysieke plek in de straat om cultuur te kunnen delen.

Een paar weken na de avond met de buren organiseerden de studenten van het Deltion College een klein burenfeestje om het onderzoek af te ronden. Ze regelden een partytent, vuurkorven en vooral veel warme chocomelk.
Ook hadden de studenten plantenbakken, potgrond en zaadjes voor muntthee om uit te delen. Zo kunnen de buren met elkaar muntplantjes laten groeien en over een aantal weken  samen gezellig thee van drinken. Het enorme voorleesboek voor de kinderen was een schot in de roos, kinderen nestelden zich neer rond het boek en het was een mooi tafereeltje om te aanschouwen.
Ondanks de kou en de doordeweekse dag zijn er een aantal buren langs geweest en is het idee geopperd om dit in een wat warmer seizoen nogmaals te doen, wij zijn voor!

thee drinken met de buren